Vařte lépe

Umíte vařit?
Nezáleží na tom, jestli je vaší parketou tradiční česká kuchyně plná omáček, nebo jestli jste spíš fanda italské kuchyně. Záleží jen na tom, co má vaše rodina ráda. Je samozřejmě dobré jíst tak nějak vyváženě a nepřehánět to s nezdravými jídly, ale to všichni víme, a snad se tím i řídíme. Při vaření je potřeba mnoho ingrediencí. Velmi častou ingrediencí je tuk. Bez něj nelze připravit celou řadu pokrmů, ať už zdravých nebo tučnějších.

olej v lahvi

Co jste naposledy vařili? Těstoviny s omáčkou nebo třeba hovězí na smetaně? Určitě jste potřebovali tuk. Někdo používá sádlo, ale mnoho lidí používá jen a pouze olej. Obyčejný stolní olej v posledním roce pěkně zdražil, a chuťově není nic moc. Slunečnicový by ještě šel, ale ten řepkový za moc nestojí. Je lepší používat kvalitní oleje, protože jejich chuť se samozřejmě odráží na kvalitě a chuti výsledného jídla.

Můžete vyzkoušet například olivový olej https://www.olivum.cz/olivovy-olej/, který pochází z přímořských států. Hlavními pěstiteli je například Řecko, Itálie a Španělsko. I na dovolené tady můžete najít olivové háje, kde najde i velmi staré olivovníky. Olivy se lisují do podoby oleje v lisovnách. Obecně se dá říct, že je velmi těžké najít opravdu nekvalitní olivový olej, protože tyto národy jsou na něj pyšné. Je to pro ně něco jako například pro nás zmíněné sádlo. I my jsme rádi, když můžeme dát cizincům ochutnat chleba se sádlem, protože to považujeme za naše klasické jídlo. Doba je sice trochu jiná, ale v řadě krajů jde stále o velkou lahůdku.

olivový olej

Pokud rádi vaříte a občas něco usmažíte, nemusíte se bát používat olivový olej ani ke smažení. Existují přímo tyto oleje určené ke smažení, abyste se nemuseli bát toho, že smažením nesprávného olivového oleje přijdete o cenné látky. Skutečně luxusní olej vám bude chutnat i jen nakapaný na bagetě. Skutečně jsou tak vynikající.